STOP MET HET UITSTELLEN VAN JE DROMEN 7 tips en inzichten

1. Wanneer is het het goede moment om je dromen te realiseren? 

Als je niet bereid bent om er NU mee te starten, dan blijf je in de wereld van morgen leven wat betreft je dromen.

Je droom ‘leven’ start NU, niet morgen! Verandering treedt op bij nieuw gedrag, toegewijd en in vertrouwen.  Wat verandert er als je steeds blijft doen wat je deed? Dan komt steeds hetzelfde terug. Dat weet je ondertussen wel, toch? Het is een kwestie van BESLISSEN en FOCUS stellen. 

Je hoeft geen exact stappenplan te hebben, wel de eerste stap te zetten die je nu kan doen. Dan breng je het in beweging. Dan breng je jezelf in beweging.  

2. Uitstellen is gebaseerd op angst en gebrek aan vertrouwen

Onder uitstelgedrag zit angst of gebrek aan vertrouwen. Wat kan je dan doen met die angsten of het gebrek aan vertrouwen? 

Je angsten onder ogen zien (waar komen ze vandaan, zijn het werkelijk jouw angsten,…), je angsten helen en transformeren door in actie te komen, door te beslissen, door je te laten coachen, door mensen op te zoeken die met jou resoneren, door dingen te doen die je energie geven, door komaf te maken met de onzin die je jezelf blijft aanpraten. 

Je kan hier NU mee beginnen. Alles begint met een eerste stap. Twijfel en uitstel zorgen bovendien voor meer stress en druk.  

3. Perfectionisme en uitstelgedrag

Het kan ook zijn dat je steeds uitstelt omdat je te perfectionistisch bent en je steeds alles onder controle wil hebben, maar dat je daardoor nooit echt in actie komt.

Of je bereidt juist vanalles voor, je studeert en volgt tientallen cursussen maar je doet er nooit echt iets mee. Niets is perfect en alles is perfect tegelijkertijd.

Laat los je perfectionisme en doe alles met wat meer speelsheid. Het is een een les die ook ik heb mogen leren. Wat een opluchting zeg!  

Uitstelgedrag kent vele oorzaken. Ik noem er enkele: 

 • door gebrek aan overzicht
 • door gebrek aan geloof
 • door afleidingen en onderbrekingen
 • door stress
 • door gebrek aan inzicht (competenties, zelfvertrouwen)
 • door de overtuiging ‘ik werk goed onder druk van deadlines’
 • door andere negatieve overtuigingen of programmaties in je systeem die je in het leven hebt opgelopen door bepaalde negatieve ervaringen 
 • door teleurstelling in anderen
 • door perfectionisme
 • door gebrek aan korte termijn doelen stellen
 • … 

Het aanpakken van angsten, het nemen van kleine stappen, en het loslaten van perfectionisme zijn krachtige boodschappen die veel mensen kunnen helpen bij het realiseren van hun doelen.

4. Maar ik ben er nog niet klaar voor?

Ik hoor ook vaak ‘ik ben er nog niet klaar voor’. Als ik dan wat dieper doorvraag schuilt hieronder een of andere angst en ja zo zal je morgen, overmorgen, volgende week, volgende maand er ook nog niet klaar voor zijn als je niets met deze angst doet. 

Het kan spannend zijn, maar hoe spannend is het om straks, morgen, overmorgen, volgende week, volgende maand nog steeds in je angsten te zitten? Is dat fijner dan? 

Je kan natuurlijk niet op een dag heel je leven omdraaien, maar je kan beginnen met een eerste stap, een eerste gerichte actie op weg naar je doelen en dromen. 

Wat zou die stap nu vandaag kunnen zijn voor jou? Plan er NU een moment voor in om hierbij stil te gaan staan, al was het al maar om je dromen eens uit te schrijven. 

5. Stop met afleiding en met multitasken

Als je iets wil bereiken is het belangrijk al je afleidingen die je ervan weerhouden ook op te geven. Misschien is dat televisie kijken, zappen, chatten, uren op Facebook zitten, … en de tijd tikt steeds verder. 

In die tijd had je dingen kunnen doen die je een beter gevoel hadden kunnen geven. Doe alles wat je doet met aandacht en focus.

Multitasken is niet aanwezig zijn in het moment in je actie. Je verdeelt zo je aandacht, je focus en zo verlies je tijd, geld en energie. Oefening baart kunst!  

6. Maar wat dan als ik verkeerde beslissingen neem?

Beter een ‘zogezegde’ verkeerde keuze dan geen keuze of de keuze voor het oude. Dat brengt je sowieso niets nieuws.

Het is door in beweging te komen, acties te stellen, dat je zelf gaat ondervinden welke keuzes nu echt passend zijn, die met jou resoneren.

Dit is geen tijdverlies, je wordt bewuster van wie je bent en wat jij verlangt.

Fouten maken is dus helemaal oké, beter dat dan geen beslissingen en acties te nemen.  

7. Leider van jouw leven worden

Daar kan je NU mee beginnen door te beslissen. Beslissen om bijv. tijd te maken voor jezelf, tijd te maken om in jezelf te gaan investeren in zelfliefde-acties of een cursus die je al lang wou volgen, tijd te maken voor te bezinnen, voor stilte en meditatie.  

 

Enkele opties om stappen te zetten, te helen, te transformeren, te manifesteren en werk te maken van je dromen:

Soulshop Transformeer je leven 

Masterdag Manifestatiewerk 

Trajecten Manifesteer je Missie

Retreat De Reis naar Jezelf … en je dromen 

GRATIS E-BOOKS 

E-book Droommanifestatie

In dit E-book vind je inzichten, sleutels en oefeningen die je dichter bij je droomleven brengen.

E-book Krijg vertrouwen in jezelf en je missie

In dit e-book deel ik jou 5 belangrijke aannames die jou vertrouwen zullen geven om je pad verder te gaan en je zielsmissie te leven en te manifesteren. Je krijgt er 17 hulpvragen bij die je op eigen tijd en tempo kan gaan beantwoorden en die je ook zicht zullen geven op jouw zielskwaliteiten.

SUCCES

Peter